vineri, 22 martie 2013

Virusul SoX


Daca e primavara trebuie sa ne pazim bine de virusi. Stiam bine chestia asta si m-am inarmat cu paracetamol, picaturi de nas si batiste. Dupa doar 3 zile de raceala, am crezut c-am scapat dar stai! Cel mai periculos virus corporatist a lovit din plin, trecandu-si absolut tot departamentul in care lucrez printre victime!

Spre deosebire de H1N1, virusul nostru e putin mai vechi dar e totusi din mileniul III. A fost creat in laborator in Anul Domnului 2002 si poarta numele celor doi chimisti americani care l-au eliberat din laborator: Sarbanes si Oxley. De unde si denumirea: SoX.

Origini

Ca orice chimisti onorabili, Sarbanes si Oxley au avut intentii bune, mai precis tratamentul impotriva agentilor paraziti care sug banii investitorilor gen Enron sau WorldCom.  Numai ca intre timp virusul a inceput sa atace sistemul corporatist, reducandu-i imunitatea si favorizand raspandirea parazitilor (auditori) interni.

Semne si simptome

In prima instanta, organismul corporatistului este slabit de niste excrecente numite proceduri. In cele mai multe cazuri , boala se manifesta prin oboseala si senzatii de lehamite.

Perioada de incubatie este de cateva zile de la sosirea (in audit) a persoanelor infestate.

In cazuri mai grave (busy season), pot aparea oboseala cronica si demisii neprevazute.

Tratament

Nu exista un tratament universal valabil insa in cele mai multe cazuri se trateaza cu sulfat de indiferenta. Senzatiile de oboseala pot fi ameliorate cu doze de cafea si cola iar durerile cu analgezice.

Complicatii

In cele mai multe cazuri, nu se semnaleaza complicatii, insa daca totusi au loc este indicat sfatul medicilor de la agentiile de recrutare.

Este total nerecomandata bruscarea agentilor patogeni, existand altfel riscul de deces / sinucidere a carierei corporatiste.

Virusi similari

UK Corporate Governance Code, German Corporate Governance Code, Loi sur la Securite Financiere, Ordinul Ministerului Finantelor no. xx/xxxx etc.

Lasand gluma la o parte….

  • ·       Cine dracu e atat de tampit sa creada ca tipurile astea de controale fara noima au vreun rol si ajuta la evitarea fraudelor?
  • ·       Daca vrei sa faci o frauda, cat de dobitoc sa fii sa nu eviti controalele alea pe care oricum le stii pe dinafara?
  • ·       De ce se dau atatia bani pe oameni al caror unic rol e sa faca proceduri, misiuni de audit, sa dea cu tickul si sa faca mecanic niste rapoarte?
  • ·       Cand ai doua lulele trei surcele nu mai bine se uita sefu al mare peste toate decat sa ii plateasca cazarea unuia care vine de peste Ocean ca sa iscaleasca un raport?
  • ·       Cica au dat SoX-ul ca sa proteje investitoru’. Daca vine unu cu ochelari si pune tickuri doarme mai linistit investitoru’ care a cumparat actiuni la firma la care intamplator lucrez?
  • ·       Si pana la urma care e urmatorul pas? Or sa faca o procedura si de facut cafeaua? Sau de mers la buda?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu