vineri, 11 martie 2016

Curentul există și-n strainătate

A venit perioada aia a anului în care te uiți prin șifonier să scoți la lumină bluzele mai subțiri. La mine e invers. Eu caut fulare și bluze cu guler. Cât mai călduroase dacă se poate.

De ce? După trei ani în care cel mai estic loc din Europa în care an fost a fost Saint Malo, a venit timpul să umblu puțin și prin România. Țară în care se pare că a venit căldura și în care oamenii știu două modalități de a o combate. Fie prin două geamuri opuse deschise la maxim, fie prin aer condiționat care îți bate fix în față, spate sau în cap.

Acum sunt destul de șmecheri, fie pe facebook sau bloguri, fie de la măsuța vreunui post de televiziune care o să-ți spună  ca noțiunea de curent nu există decât în România. Alte limbi, chipurile, nu au un echivalent. În mod evident, e vorba de același tip de șmecher care n-a verificat afirmația decât prin Grecia, singurul loc unde se duce în concediu "pentru că prețuri ieftine și pentru că servicii ireproșabile". Am încheiat citatul.

Nu contează că majoritatea oamenilor au cel puțin un incomfort termic, nu contează ce spun bătrânii de zeci de ani. Dășteptul le știe el pe toate și continuă să-și susțină ideea că o pălitură de aer rece n-are ce rău să-ți facă. 

Pe principiul că na, dacă tot te caci la ușa omului (îi deschizi trei geamuri și două uși), de ce să nu-i bați și la ușă să-i ceri hârtie igienică (vezi gargara de mai sus).

Da, există curent și-n engleză!

Și acum hai s-o lămurim. Pe-aia lingvistică, nu pe-aia medicală. Nu de alta, dar n-are rost să reiau aici ceea ce orice doctor de familie poate să-ți spună. Dacă tot sunt "pe-afară" de vreo nouă ani, hai să vedem care e problema cu curentul pe meleaguri englezești.

Problema nu e nouă, nu e azi nici de ieri ci de când a început să se construiască. Cuvântul există tot de atunci, se nunește "draught" și are și adjectivul derivat "draughty" folosit ori de câte ori o încăpere are problema respectivă. Problemă care se rezolvă cu un "draught excluder" care poate fi de la o plăpumioară plasată strategic în dreptul ușii până la soluții complexe cu motorașe. Iar dacă ne uităm pe amazon sau ebay, draught excluder-ul ăsta are mai multe review-uri decât iphone 6s.

Moment în care vine iar șmecherul român și spune că în alte țări nu se vorbește totuși atât de mult despre curent precum în România. Păi nu, și pe bună dreptate pentru că nu e cazul. Oamenii au rezolvat cumva problema prin autoeducație.

La ei cum se face?

Am mers de multe ori cu trenul sau autobuzul prin Anglia. Majoritatea n-au aer condiționat. În rarele zile când e cald pe-afară, aerul e condiționat de călători prin deschiderea de geamuri / trape. Dar atenție! Fie sunt deschise geamurile de pe dreapta, fie cele de pe stânga. Niciodată ambele!

Am fost invitat în multe case sau apartamente. Un aparat de aer condiționat nu e o investiție prea rentabilă nici aici. Cu toate acestea, sunt și aici uneori zile călduroase. N-am văzut pe nimeni să deschidă două geamuri opuse sau un geam și o ușă.

Nu că aș fi schimbat prea multe jouburi, dar am fost în destule birouri. Mulțumesc lui Petrică și Metodologului, că m-au trimis la clienți. N-am pomenit nicăieri un aparat de-ăla de aer condiționat tip hotel, care e montat pe perete și îți bate fix în fățoi. Toți au instalații cu tavan fals și nu simți niciun curent de aer rece. Aa, s-a stricat odată un senzor de temperatură iar managerul de facilități și-a mișcat fundul să-l repare în două secunde. Asta fără ca reclamantul să fi fost vreun șef.

Dar vântul?

Și acum vine iar șmecherul și aduce argumentul suprem;

"Dar numai curentul te trage? Vântul nu te deranjează?"

Ba da. Mă deranjează. Și spun asta din punctul de vedere al unuia care a alergat ore în șir toată iarna antrenându-se pentru maraton. Daaar, n-am investit numai timp pentru asta, am investit și bani în echipament, astfel că sunt puține părți ale corpului neacoperite. Cu totul altfel stă problema în case, birouri și autocare unde aș prefera să mă îmbrac ceva mai lejer.

Așa că până una alta, șmecherule care ești lasă șmecheria și...

ÎNCHIDE DRACU' ușa !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu